by Hanane Dihi
 
21st Century Skills zijn vaardigheden die wij moeten bezitten om te kunnen functioneren in de 21ste eeuw. In rapport van de universiteit van Twente staat beschreven dat onze maatschappij verandert van een industriële samenleving naar een kennissamenleving. Dat betekent dat wij ons moeten aanpassen aan deze samenleving en hiervoor hebben wij de vaardigheden nodig en dit zijn de 21st Century Skills. ( Voogt.J & Roblin N.P, 2010) . Deze vaardigheden zijn: samenwerken, probleemoplossend vermogen, ICT-geletterdheid, creativiteit, kritisch denken, communiceren en sociale en culturele vaardigheden. Dit kun je ook zien in de afbeelding. 
Op de volgende site http://www.kennisnet.nl/themas/21st-century-skills/ kun je ook veel informatie vinden over de 21st  Century Skills.  Ook wordt er beschreven wat  de zeven vaardigheden inhouden. Hierbij geven ze ook aan welke tools je hierbij kunt gebruiken.  Ik zal het voorbeeld geven over de vaardigheid samenwerken.  Het samenwerken is het gezamenlijk behalen van een doel.  Kinderen vullen elkaar aan, insprireren en ondersteunen elkaar.  De tools die hiervoor gebruikt kunnen worden zijn:

- Om te overleggen: Skype, MSN, Yammer en allerlei chatprogramma's.
- Om te brainstormen: MindMeister.
- Online bestanden uitwisselen: Dropbox, Google Docs en We Transfer.
- Om kinderen samen aan een encyclopedie te laten werken: Wikikids.

Het is belangrijk dat leerkrachten meegaan met de ontwikkelingen en dat ze over deze vaardigheden beschikken. Als wij over deze vaardigheden beschikken dan kunnen wij dit overbrengen aan de kinderen.

Tijdens de les kreeg ik de vraag welke vaardigheid is het belangrijkste. Ik beantwoordde de vraag met ”kritisch denken”. Ik besef nu dat dit niet zo is. Alle vaardigheden hangen met elkaar samen en de ene vaardigheid is niet belangrijker dan de andere vaardigheid. Om probleem oplossend te denken moet je ook kritisch kunnen nadenken maar daarvoor heb je ook sociale culturele vaardigheden nodig etc.

Aukje Meens heeft een gastles gegeven bij de minor. Aukje is leerkracht op het basisonderwijs en ze heeft ook onderwijskunde gestudeerd. Ook heeft ze een spel ontwikkeld, het O21 spel. Het spel gaat over de 21st Century Skills  en het is bedoeld voor leerkrachten en schoolleiders. In het spel komen alle vaardigheden aanbod. Aan de hand van stellingen ga met elkaar de discussie aan over het onderwijs. Op elk kaartje staat ook informatie over de stelling en de stelling wordt ook onderbouwd.

In de klas hebben wij het spel ook gespeeld in een groepje. Iedereen trekt een kaartje en dan ga je met elkaar in gesprek over de stelling. Nadat je de stelling met elkaar besproken hebt, staat er op de achterkant van het kaartje informatie over de stelling. Door het spelen ban het zelf krijg je meer inzicht in de vaardigheden. Ik zou het vooral scholen aanraden die nog geen visie hebben over de vaardigheden in de 21ste eeuw. Door met elkaar in gesprek kom je erachter wat je als team belangrijk vindt. Zo kun je een visie vormen over de 21st Century Skills.

Op de volgende site http://www.yumpu.com/nl/document/view/1486808/21st-century-skills-digitaal

kun je een document lezen over de 21st Century Skills. Het gaat om hoe je kinderen kan leren en opleiden voor de wereld van straks. Hierbij krijg je ook tips hoe je de 21st  Century Skills kan toepassen in de klas. Erg interessant!




Leave a Reply.


Kind, Leren en Media