by Hanane Dihi
 
Foto
Padlet is de nieuwe naam voor wallwisher en deze tool kun je in de klas gebruiken. Padlet is een soort van muur op internet waar de kinderen van alles op kunnen plaatsen. Denk hierbij aan foto’s, afbeeldingen en tekst.

Als je op de site van Padlet bent dan krijg je een “lege muur” waar de kinderen op kunnen reageren. Je kunt een vraag klassikaal stellen en dan kunnen de kinderen reageren  op Padlet. Je kunt er ook voor kiezen om de vraag al op de muur te typen dan kunnen kinderen meteen aan de slag. Het is een interactieve vorm van leren. In de klas zijn er altijd kinderen verlegen om een vraag te beantwoorden of niet alle kinderen komen aan de beurt. Dit is de manier om ervoor te zorgen dan alle kinderen meedoen.

Iedereen kan vanuit een computer, tablet of smartphone reageren. Dit doe je door op de “wall” te klikken. Er verschijnt dan vakje en daar kun je je naam invullen en een berichtje. In een korte tijd zie je dat er veel berichtjes geplaatst zijn omdat iedereen reageert. Zo heb je als leerkracht ook meteen het overzicht van de antwoorden.

Het voordeel is dat alle pagina’s blijven bestaan. Dus je kunt ze altijd blijven bekijken. Het is ook visueel en dat blijft bij kinderen beter hangen. Deze tools is te gebruiken voor een inleiding van een les of om voorkennis te activeren etc. De tool is ook gratis en dat is ook mooi meegenomen.

Het nadeel van deze tool is dat het Engels is. Ik zou deze tool in de bovenbouw gebruiken.  In de middenbouw kun je het ook gebruiken maar dan moeten de kinderen meer gestuurd worden. Wat ook een nadeel is, is dat alle kinderen een eigen apparaat nodig hebben. Niet alle scholen hebben deze mogelijkheid en er is ook WIFI nodig. De leerkracht moet ook in de gaten houden dat kinderen geen vervelende dingen op de “wall” plaatsen. Dit moet van begin af aan duidelijk gemaakt worden aan de kinderen. 

 
Foto
Prowise is een bordonafhankelijke online software.  Met Prowise kun je snel een krachtige presentatie maken. Het is gebruikersvriendelijk en brengt de presentaties tot leven. Zo kun je video’s, foto’s, interactieve bouwblokken en gereedschappen toevoegen. De presentaties kun je opslaan en dit kun je ook delen met collega’s. Op de site kunnen je verschillende tools vinden die handig zijn bij je lessen. Er zijn tools voor rekenen, taal, rekenen en wereldoriëntatie. Je kunt er ook bouwstenen vinden zoals het antwoord verbergen en een goed antwoord etc. Onder het kopje overig vind je algemene dingen. Hierbij moet je denken aan verjaardagtaart, werkplanner, het stoplicht etc. Prowise heeft de mogelijkheid om zelf lessen te maken maar er zijn ook kant en klare lessen.

De presenter in een notendop.
1. Schrijven en tekenen
Schrijven en tekenen doe je met het potlood, kalligrafiepen of markeerstift gereedschap.

2. Online opslag
Opslaan op drie verschillende niveaus: Persoonlijk, Mijn Bedrijf of Community.

3. Presentaties ontwerpen
Ontwerp en stel uw eigen presentatie samen met de gereedschappen, interactieve bouwstenen, video's en illustraties en deel ze eenvoudig met uw collega's.

4. Eenvoudig video's toevoegen
Eenvoudig video's toevoegen van Youtube. Draai en schaal uw video's voor een mooie compositie van uw presentatie.

5. Kant-en-klare gereedschappen
Combineer de gereedschappen en creëer een doeltreffende presentatie

6. Achtergronden en illustraties
Maak uw presentatie uniek en aantrekkelijk met hoogwaardige achtergronden en illustraties.

7. Interactieve presentaties
Voeg eenvoudig interactie toe met de bouwstenen.

8.  Schrijf liniaturen
Schrijven op het bord wordt gevarieerd door de verschillende instelbare liniaturen.

Prowise kun je in elke klas gebruiken. Zo vind je bij kleuters tools zoals kralenplank voorbeelden en zeedieren tellen en sorteren op groep. In de bovenbouw kun je gebruik maken van de woordspin en een menselijk skelet.

Net als Gynzy is Prowise niet gratis. De school moet het programma aanschaffen en dat kan iedereen op school gebruik maken van Prowise. 


Tegenwoordig heeft prowise ook ProConnect.  Kinderen zijn  met ProConnet interactief aan het leren. Zo is er de mogelijkheid om met heel de klas de tafeltjes te automatiseren.  Op het bord verschijnen verschillend keersommen en de kinderen geven het antwoord op het smartphone, tablet of laptop.  Aan het eind komt er een winnaar uit. Er wordt een soort van competitie gemaakt. Het nadeel is wel dat iedereen moet beschikken over een smartphone, tablet of laptop. Ook is er een WIFI netwerk nodig. 
 
Foto
Gynzy              

Gynzy is een digibordsoftware voor in de klas.  Dat houdt in dat er op de site verschillende tools zijn die inzetbaar zijn bij taal, rekenen,  wereldoriëntatie en overig. Onder het kopje overig vind je tools die je kunt gebruiken bij muziek en drama. Ook vind je op de site extra tools. Dit heeft met klassenmanagement te maken. Hierbij moet je denken aan het stoplicht, timetimer maar ook werkbladen, achtergronden etc. Dus op Gynzy kun je een heleboel tools vinden die je in de klas kan gebruiken.

Gynzy heeft zeven redenen samengesteld die Gynzy bijzonder maken.
1. Digibordsoftware waarbij de leerkracht weer centraal staat.
Hiermee wordt bedoeld dat een leerkracht voor de klas staat en weet wat hij/ zij nodig heeft. Gynzy werk samen met leerkrachten. Zo wordt Gynzy steeds eenvoudiger en kun je het in de klas gebruiken.

2. Gynzy maakt het digibord echt eenvoudig in gebruik
Gynzy heeft verschillende handige hulpmiddelen. Deze hulpmiddelen maken het lesgeven leuker en makkelijker. Er zijn leuke en leerzame tools: verkeer, geld tellen of de verjaardagstaart. Ook zijn er handige werkbladen, video’s en afbeeldingen te vinden.

3. Het is overal te gebruiken
 Bij Gynzy wordt alles centraal opgeslagen. Vanaf elk bord of computer kan worden ingelogd. Zo kun je ook thuis de lessen voorbereiden

4. Kinderen zijn enthousiast
  Gynzy sluit aan bij de leef en belevingswereld van kinderen. Ook zijn de kinderen enthousiast over het digibord en over Gynzy

5. Continue in ontwikkeling    
Elke week wordt Gynzy verbeterd en een nieuwe tool toegevoegd. Elke week wordt Gynzy weer een stukje beter.

6. Wij luisteren
Heb je een idee, suggestie of een opmerking? Vertel het ons en we doen er écht iets mee.

7. Eenvoudig beheer
Voor ICT'ers is er een speciale beheeromgeving. Een handig overzicht van alle gebruikers en het gebruik.

Gynzy is een makkelijk programma. Als je ingelogd bent kun je kiezen tussen taal, rekenen, wereldoriëntatie, overig en extra. Daarna kun je ook kiezen voor welke groep je tools zoekt. Alles wordt daarna gesorteerd en kun je een tool kiezen die je kunt gebruiken. Zo heb je voor kleuters een tool om te rijmen of de vormen en in de midden- en bovenbouw kun je gebruik maken van de woordflitser. Dus Gynzy is voor alle klassen inzetbaar.

Er is een mogelijkheid om zelf lessen te maken. Deze lessen kun je ook opslaan en daar kun je later op terug komen. Wat ik ook handig vind is dat kinderen er ook zelfstandig op het bord kunnen werken. Het spreekt voor zich en dat pikken kinderen snel op.

Om Gynzy te kunnen gebruiken moet je een account aanmaken en hiervoor moet je betalen. Je kunt er wel voor kiezen om een gratis account aan te maken maar dat verloopt na een aantal weken.

In het filmpje hieronder kun je ook zien wat je met Gynzy kunt doen. 


Kind, Leren en Media