by Hanane Dihi
 
Timerime is ook een tool die je in de klas kunt gebruiken.  Timerime is een tijdlijn die je zelf kunt maken maar op er zijn ook kant en klare tijdlijnen. Bijvoorbeeld een tijdlijn over het ontstaan van de muziek of over de tweede wereldoorlog.  Door een tijdlijn in de klas te gebruiken krijgen de kinderen een beeld wat er in een bepaalde periode gebeurd is en dit is voor de kinderen overzichtelijk. 

Timerime is makkelijk om te gebruiken. Je geeft de tijdlijn een titel en dan kun je gebeurtenissen toevoegen. Hier vul je dan een jaartal in met de gebeurtenis erbij. Het spreek allemaal voor zich. Ook kun je er afbeeldingen toevoegen of geluiden.  

In eerste instantie kun je timerime gebruiken tijdens geschiedenislessen.  De kinderen kunnen dan zelf een tijdlijn maken over een bepaald onderwerp. Het is natuurlijk mogelijk om de kinderen dit alleen te laten doen of in tweetallen.  De meeste scholen hebben niet zo veel computers beschikbaar maar hierin kun je als leerkracht rouleren.  Zo kan iedereen in verloop van het jaar een tijdlijn maken. 

Timerime is vooral geschikt voor de bovenbouw.  Van te voren moet het wel uitgelegd worden maar daarna kunnen de kinderen er zelf mee aan de slag. In de middenbouw kan deze tool ook gebruikt worden maar dan zal de leekracht wel moeten helpen. Dit door klassikaal een tijdlijn de maken aan de hand van een tekst. De kinderen kunnen hierbij gebeurtenissen benoemen en zo wordt de tijdlijn aangevuld. 

In de onderbouw kan de tijdlijn dienen als verjaardagskalender. Al de verjaardagen van de kinderen kun je erin zetten met de foto van de kinderen erbij. Een nadeel hiervan is dat je in de klas niks hebt hangen. Het is dan niet zichtbaar voor ouders of voor de kinderen wanneer iemand jarig is. Met timerime kun je ook bijhouden wat je bij elk thema gedaan hebt met de kinderen. Na het thema kom je hier met de kinderen op terug. Wie weet wat we allemaal bij dit thema hebben gedaan? etc.  Of je houdt met de kinderen bij wat je heel het schooljaar hebt gedaan. Hierbij kun je de leuke dingen toevoegen en de minder leuke dingen. Zo kun je aan het einde van het schooljaar met de kinderen terug kijken. Dit hoeft niet alleen in de onderbouw maar het kan natuurlijk ook in de midden- en bovenbouw.

Het nadeel van deze tools is dat het niet aantrekkelijk is.  Het zou leuker zijn als er meer kleur zo zijn of leukere achtergronden en dat je het zelf ook kan samenstellen. 

Zelf heb ik ook een tijdlijn gemaakt. Deze tijdlijn gaat over de ontwikkeling van ICT en Media. Hierbij heb ik gekeken naar mijn eerste telefoon, eerste laptop, lid van social media etc. In mijn tijdlijn zie ik ook terug hoe snel de maatschappij verandert. De veranderingen gaan steeds sneller! Paar jaar terug waren er net latops en nu zijn er weer tablets. 





Leave a Reply.


Kind, Leren en Media