by Hanane Dihi
 
Foto
De vier in balans tool
Afgelopen week heb ik de vier in balans tool ingevuld. Het vier in balansmodel is tot stand gekomen door wetenschappelijk onderzoek. Het model beschrijft met welke aspecten instellingen rekening moeten houden. Kennisnet heeft het model verbreed. Nu wordt er niet alleen gekeken naar de inzet van ICT in het leren maar ook naar de organisatie, het sturen en het verantwoorden. Er wordt steeds meer nadruk te liggen op het gebruik van ICT en het rendement. Bij het rendement wordt er gekeken naar vier bouwstenen: visie, deskundigheid, inhoud en toepassingen en de ICT infrastructuur (vier in balansmonitor, 2012)

1. Visie
Dit houdt in de school een opvatting heeft over kwalitatief goed en doelmatig onderwijs en de wijze waarop dit gerealiseerd gaat worden. Het gaat ook om de rol van de medewerkers, kinderen en hun ouders.

2.Deskundigheid
Dit gaat over de benodigde competenties:
-  ICT bekwaamheid van leerkrachten. Het gaat om kennis, kunde en houding tegenover ICT. Het pedagogisch didactisch handelen, het werken in de schoolcontext als eigen professionele ontwikkeling speelt hier een rol.
- Ook de deskundigheid van managers en bestuurders om ICT in te zetten speelt een rol.
- Als laatste de deskundigheid van het onderwijs steunend personeel om ICT te laten werken voor leraren en managers.

3. Infrastructuur
Dit gaat over de beschikbaarheid en kwaliteit van hardware, netwerken en internet binnen het onderwijs. Het gaat om vaste en draadloze verbindingen, digitale schoolborden, bureaucomputers, laptops, tablets en mobiele telefoons maar ook om servers en internetverbindingen.

4. Inhoud en toepassing
De informatie, educatieve software die gebruikt worden in een onderwijsinstelling.
- Digitaal leermateriaal
- Digitale stuur- en verantwoordingsinformatie
- Educatieve softwarepakketten en ICT systemen zoals een elektronische leeromgeving, leerling administratie en – volgsysteem.
-  Generieke kantoortoepassingen en apps, roosterpakketten en HRM tools

Het is belangrijk om deze vier bouwstenen op elkaar af te stemmen. Het vraagt wel om leiderschap om het aan te sturen en om juiste keuzes te maken en om de samenwerking binnen en buiten de onderwijsinstelling zo efficiënt en effectief mogelijk in te kunnen zetten.

Ik vind de vier in balans tool handig voor leerkrachten. Als je dit invult dan krijg je een individuele rapportage en daaruit blijkt hoe jij ervoor staat op het gebied van ICT in het onderwijs. De vier in balans tool bestaat eerst uit twee filmpjes en daarbij moet je vier vragen invullen. Daarna gaat de tool over tot stellingen die je moet beantwoorden. Het fijne aan de vier in balans tool is dat je een individuele rapportage krijgt maar er is een mogelijkheid om een team rapportage te maken. De rest van het team moet dan wel de vragen beantwoorden. Zo krijg je wel een beeld van ICT op school.

Uit mijn scan is gebleken is dat mijn huidige situatie gericht is op kennisoverdracht (80 %) en 20% op kennisconstructie. Mijn ambitie is wel om over te gaan naar kennisconstructie (80%). Mijn huidige situatie wijkt af van mijn ambities in de toekomst. Uit de uitkomst blijkt ook dat ik het eens ben met de opvattingen die passen bij een constructivistische wijze van leren en onderwijzen. Dit komt overeen met kennisconstructie. Onder kennisoverdracht horen leervormen als instructie en gestructureerd oefenen en bij kennisconstructie horen leervormen als onderzoekend leren en “leren” leren.

Bij alle vier bouwstenen: visie, deskundigheid, digitaal leermateriaal en infrastructuur kom ik uit op beginnend. Ik merk dat er ontwikkeling in zit. Zo weet ik nu meer over digitaal leermateriaal zoals Prowise en Gynzy.

ICT- bekwaamheid
Gisteren ben ik ook naar Kennisnet geweest in Zoetermeer. Hier kreeg ik informatie over de ICT- bekwaamheid van leraren. De ICT bekwaamheid bestaat uit drie kerntaken: pedagogische- didactisch handelen, werken in de schoolcontext en de professionele ontwikkeling. Dit valt in het vier in balans model onder deskundigheid. De drie onderdelen zijn met elkaar verbonden en in het midden bevindt zich de ICT- bekwaamheid. Dit zie je ook terug in het plaatje. In groepjes zijn wij aan de slag gegaan door met elkaar in gesprek te gaan met behulp van stellingen (ICT- bekwaamheid van leraren, oktober 2012). 
Het pedagogisch- didactisch handelen
Het pedagogisch- didactisch handelen is dat leraren hun onderwijs ondersteunen met hulpmiddelen. Het gaat er dan om dat ze rekening houden dat kinderen opgroeien in het digitale tijdperk. Ze een verbinding leggen tussen leerdoel, werkvorm en de inzet van ICT- hulpmiddelen en ze kunnen uitleggen wat de meerwaarde van ICT is in het onderwijs. De stelling die bij het pedagogisch- handelen hoort is: leraren zijn in staat om de verbinding te leggen tussen leerdoel, werkvorm, en ICT-middel.

 Ik vind dat leraren deze verbinding moeten leggen en hierbij is het belangrijk dat ICT een middel is een geen doel. ICT is een hulpmiddel om kinderen te helpen bij hun ontwikkeling in verschillende vakgebieden. Het is een hulpmiddel om een doel te bereiken! En een leraar moet inzien dat ICT een meerwaarde kan hebben in het onderwijs. Dus een leraar moet weten waarom ICT een meerwaarde heeft een waarom hij of zij kiest om ICT te gebruiken.

Werken in de schoolcontext
Werken in de schoolcontext houdt in dat leren hun werk organiseren en verantwoorden met behulp van ICT- middelen. Zo kunnen ze administratieve zaken digitaal vastleggen, beheren en delen. De voortgang van leerlingen maken ze digitaal zichtbaar en volgen dit ook digitaal. En ze communiceren digitaal

Mijn stageschool heeft ook een “ facebook” pagina. Hier kunnen ouders dan volgen wat er op school gedaan wordt. Ook krijgen de ouders de nieuwsbrief digitaal.

Professionele ontwikkeling
Leraren onderhouden en ontwikkelen hun eigen vakbekwaamheid met behulp van ICT- hulpmiddelen. Dit valt onder de professionele ontwikkeling. Hierbij kregen wij de volgende stelling:
leraren blijven op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op hun vakgebied door relevante digitale bronnen te raadplegen”

Wat mijn groepje ook belangrijk vindt is dat leraren op de hoogte moeten blijven op het gebied van ICT en hiervoor moeten ze digitale bronnen raadplegen. Hierbij vinden wij het belangrijk dat ze deze informatie met elkaar moeten delen. Regelmatig aan tafel aanschuiven om te bespreken wat deze ontwikkelingen zijn en hoe dit toegepast kan worden in het onderwijs.

Ik ga nu bijna elke week in gesprek met mijn mentor over de mogelijkheden op het gebied van ICT. Zo is zij ook op de hoogte van de mogelijkheden. De komende weken ga ik ook onderzoeken welke tools er in de kleuterklas ingezet kunnen worden tijdens taalactiviteiten in de kring. Dit ga ik uit proberen in de verschillende kleuterklassen. Daarna wil ik met de leerkrachten in gesprek gaan over wat ze van het tools vinden.  Zo hou ik ze op de hoogte en dan hoop ik dat ze dit zelf ook gaan toepassen.

De digitale basisvaardigheden
Ik vind dat het belangrijk dat leerkrachten de digitale basisvaardigheden moeten beheersen. Volgens www.mediawijzer.net, 2012, zijn deze basisvaardigheden een voorwaarde om ICT effectief te gebruiken in het onderwijs.

In de praktijk betekent dit dat
-  Leraren kunnen apparaten, software en toepassingen gebruiken. Hierbij moet je denken aan het gebruiken van digitaal schoolbord, digitale apparatuur, bestanden kunnen beheren, kunnen werken met standaard kantoor toepassingen, werken met een digitale leeromgeving etc.
- Kunnen omgaan met digitale communicatiemiddelen
- Kunnen participeren in sociale netwerken
-  Hun weg kunnen vinden op het internet (ICT- bekwaamheid van leraren, oktober 2012) 
Foto
Dagje Kennisnet

Natuurlijk ging het niet alleen over de theorie maar mocht ik  zelf ook rondlopen en uitproberen.  Bij Kennisnet hebben ze verschillende dingen zoals: robots, 3D printers, Ipads en smartphones. De robot vond ik zelf heel bijzonder.  Het is heel bizar als je ziet dat de robot danst en loopt.  Ik vond ze er wel heel schattig uitzien en ze waren niet groot.

Er is ook een tafel waar “een grote Ipad” in zit. Het lijkt net alsof je een groot bordspel hebt. Hier kun je verschillende spelletjes spelen. Dit kan alleen, in tweetallen of met zijn vieren.  Zo is er een spelletje waar je kunt oefenen met argumenten, feiten en meningen.  Ik kreeg een vraag en dan moest ik aanklikken of het een feit, mening of argument was.  Ik kreeg meteen te zien of het antwoord goed of fout was. Ook kreeg ik uitleg waarom het antwoord goed of fout was.

Wat ik fijn vind is dat er ook competitie in zit. Dit daagt kinderen uit om zoveel mogelijk punten te halen. Ik zou dit wel in mijn klas willen omdat je er vier kinderen aan kunt laten werken en dit kunnen ze zelfstandig doen.  

Ook heb ik een QR code gemaakt.  Ik heb op google QR generator opgezocht en ging ik naar de volgende site http://www.qrstuff.com/. Daar heb ik een link geplaatst en een kleur gekozen voor de QR code.  En dan kun je het downloaden. En dit is het resultaat. Ik zou zeggen scan de QR code en dan zie je waar mijn QR code naar verwijst!

Literatuur
*Wessels. P (2013).  Bezoek Kennisnet, Zoetermeer: Kennisnet
*Kennisnet. (2012). Vier in balans monitor 2012. Zoetermeer: Kennisnet.
*Kennisnet. (2012). ICT-bekwaamheid van leraren. Zoetermeer: Kennisnet.
* www.mediawijzer.net
* http://www.qrstuff.com/



 
Hier Vandaag blik ik terug op deze week. Het was de eerste week van de minor kind, leren en media.  Een onderdeel dat deze week aanbod kwam was "mediawijsheid". Het eerste waar ik aan dacht was: "Hoe moet je omgaan met media? Maar dat is het niet alleen.  De site mediawijzer  geeft de volgende definitie: " Mediawijsheid staat voor alle competenties die je nodig hebt om actief en bewust mee te doen aan de mediasamenleving" (http://www.mediawijsheid.nl/disclaimer-links/over-mediawijsheidnl/)

Mediawijsheid wordt onderverdeeld in 10 competenties:
  1. Inzicht hebben in medialisering van de samenleving
  2. Begrijpen hoe media wordt gemaakt
  3. Zien hoe media de werkelijkheid kleurt
  4. Apparaten, software en toepassingen gebruiken
  5. Oriënteren binnen mediaomgevingen
  6. Informatie vinden en verwerken
  7. Content creëren
  8. Participeren in sociale netwerken
  9. Reflecteren op het eigen mediagebruik
  10. Doelen realiseren met media

De laatste tijd hoor je vaak dat kinderen via social media gepest worden. In een artikel van de Volkskrant staat geschreven dat twee derde van de kinderen gepest wordt op internet.  Dit is gebleken uit een onderzoek van digibewust.  Digibewust is een organisatie die veilig internet gebruikt stimuleert.  Kinderen krijgen steeds meer nare ervaringen op internet zoals: gepest via social media, online opgelicht worden etc. (http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2694/Tech-Media/article/detail/3388670/2013/02/05/Twee-derde-van-kinderen-op-internet-gepest.dhtml) 

Ik denk ook dat de taak bij de leerkracht ligt om kinderen hierover de informeren.  Een mogelijke hulpmiddel is het mediawijsheidspel van H. van Schie.  Het lijkt op ganzenbord en het is interactief en informatief.  Zelf heb ik het spel ook gespeeld en ik vond het erg leuk.  Bij bepaalde vakjes krijg je een vraag en dat heeft betrekking op social media.  Als je de vraag goed hebt dan wordt je beloond door stapjes vooruit te gaan en als het fout is dan ga je een stapjes terug.  Het leuke van het spel is dat kinderen het zelfstandig in een klein groepje kunnen spelen en er zit een soort van "competitie"  in.  Hierdoor wil je het spel winnen.  Op de volgende site : http://ict-idee.blogspot.nl/2012/10/129-een-informatief-online.html , kun je een beschrijving vinden van het spel en de spelregels. Ik zou het zeker aanraden op het in de bovenbouw te spelen!

Tegenwoordig kunnen wij er niet meer om heen. Media maakt deel uit van onze samenleving. De kinderen groeien op met smartphones, tablets en social media. Ik vind dat kinderen moeten weten wat de mogelijkheden zijn van media: de voor- en nadelen.  Deze competenties dragen daar aan bij.  Ik denk dat als kinderen deze competenties beheersen ze mediawijzer zijn.  Het is dan ook belangrijk om van jongs af aan kinderen te informeren over media. Op jonge leeftijd pakken de kinderen sneller dingen op en ik vind dat als de kinderen naar de middelbare school gaan ze deze competenties moeten beheersen. Op de middelbare school wordt er meer van kinderen verwacht op het gebied van media. Bij verslagen moet er goede bronnen gebruikt worden etc. Als de kinderen dit op de basisschool al krijgen dan beheersen ze het op de  middelbare school.  

In deze filmpjes hieronder is te zien wat kinderen vinden over mediawijsheid, een voorbeeld les van mediawijsheid en  tips over een les mediawijsheid. Ik denk dat het als leerkracht ook fijn is om te weten hoe kinderen over mediawijsheid denken omdat je hierop kunt inspelen tijdens lessen. 

Kind, Leren en Media