by Hanane Dihi
 
Hier Vandaag blik ik terug op deze week. Het was de eerste week van de minor kind, leren en media.  Een onderdeel dat deze week aanbod kwam was "mediawijsheid". Het eerste waar ik aan dacht was: "Hoe moet je omgaan met media? Maar dat is het niet alleen.  De site mediawijzer  geeft de volgende definitie: " Mediawijsheid staat voor alle competenties die je nodig hebt om actief en bewust mee te doen aan de mediasamenleving" (http://www.mediawijsheid.nl/disclaimer-links/over-mediawijsheidnl/)

Mediawijsheid wordt onderverdeeld in 10 competenties:
  1. Inzicht hebben in medialisering van de samenleving
  2. Begrijpen hoe media wordt gemaakt
  3. Zien hoe media de werkelijkheid kleurt
  4. Apparaten, software en toepassingen gebruiken
  5. Oriënteren binnen mediaomgevingen
  6. Informatie vinden en verwerken
  7. Content creëren
  8. Participeren in sociale netwerken
  9. Reflecteren op het eigen mediagebruik
  10. Doelen realiseren met media

De laatste tijd hoor je vaak dat kinderen via social media gepest worden. In een artikel van de Volkskrant staat geschreven dat twee derde van de kinderen gepest wordt op internet.  Dit is gebleken uit een onderzoek van digibewust.  Digibewust is een organisatie die veilig internet gebruikt stimuleert.  Kinderen krijgen steeds meer nare ervaringen op internet zoals: gepest via social media, online opgelicht worden etc. (http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2694/Tech-Media/article/detail/3388670/2013/02/05/Twee-derde-van-kinderen-op-internet-gepest.dhtml) 

Ik denk ook dat de taak bij de leerkracht ligt om kinderen hierover de informeren.  Een mogelijke hulpmiddel is het mediawijsheidspel van H. van Schie.  Het lijkt op ganzenbord en het is interactief en informatief.  Zelf heb ik het spel ook gespeeld en ik vond het erg leuk.  Bij bepaalde vakjes krijg je een vraag en dat heeft betrekking op social media.  Als je de vraag goed hebt dan wordt je beloond door stapjes vooruit te gaan en als het fout is dan ga je een stapjes terug.  Het leuke van het spel is dat kinderen het zelfstandig in een klein groepje kunnen spelen en er zit een soort van "competitie"  in.  Hierdoor wil je het spel winnen.  Op de volgende site : http://ict-idee.blogspot.nl/2012/10/129-een-informatief-online.html , kun je een beschrijving vinden van het spel en de spelregels. Ik zou het zeker aanraden op het in de bovenbouw te spelen!

Tegenwoordig kunnen wij er niet meer om heen. Media maakt deel uit van onze samenleving. De kinderen groeien op met smartphones, tablets en social media. Ik vind dat kinderen moeten weten wat de mogelijkheden zijn van media: de voor- en nadelen.  Deze competenties dragen daar aan bij.  Ik denk dat als kinderen deze competenties beheersen ze mediawijzer zijn.  Het is dan ook belangrijk om van jongs af aan kinderen te informeren over media. Op jonge leeftijd pakken de kinderen sneller dingen op en ik vind dat als de kinderen naar de middelbare school gaan ze deze competenties moeten beheersen. Op de middelbare school wordt er meer van kinderen verwacht op het gebied van media. Bij verslagen moet er goede bronnen gebruikt worden etc. Als de kinderen dit op de basisschool al krijgen dan beheersen ze het op de  middelbare school.  

In deze filmpjes hieronder is te zien wat kinderen vinden over mediawijsheid, een voorbeeld les van mediawijsheid en  tips over een les mediawijsheid. Ik denk dat het als leerkracht ook fijn is om te weten hoe kinderen over mediawijsheid denken omdat je hierop kunt inspelen tijdens lessen. 



Leave a Reply.


Kind, Leren en Media