by Hanane Dihi
 
Vrijdag was de laatste dag van de  minor kind, leren en media en vandaag kijk ik terug op 10 leuke, leerzame en interessante weken.  In dit blog wil ik aandacht besteden aan hoe ik mij heb ontwikkeld de afgelopen weken en wat ik nog wil bereiken. 

Toen ik de eerste dag binnen kwam wist ik eigenlijk niet wat ik moest verwachten maar ik wist wel wat ik wilde leren. Dat was namelijk wat zijn
de mogelijkheden van het touchscreen, wat kun je er allemaal mee? Deze vraag kan ik nu beantwoorden want er zijn heel veel tools die gebruikt kunnen worden in de klas. Prowise en Gynzy zijn hier voorbeelden van. Deze tools heb ik gaan uitproberen in de klas en soms was het een succes en soms heb ik gefaald. Daarheb ik ook weer van geleerd. 

Als ik kijk naar de drie ICT bekwaamheidseisen kijken dan ben ik daarin gegroeid. Voordat dat ik begon aan de minor gebruikte ik alleen het bord als ” krijtbord”. Af en toe gebruikte ik de zandloper en verder ging het ook
niet. Nu gebruik ik ICT in mijn onderwijs, zelfs bij de kleuters. De meeste
leerkrachten zeggen er is weinig voor kleuters op het gebied van ICT maar dat is niet. Ik heb Prowise en Gynzy gebruikt in het kleuteronderwijs. Tijdens de Ted-talk vertelde Melanie over Storybird. Kinderen kunnen daar een verhaal maken en soort van prentenboek. Dit kan ook met kleuters alleen daar ben ik niet aan toe gekomen en dat is wel jammer. 

Mijn professionele ontwikkeling is ook vooruit gegaan. Ik heb mij ontwikkeld op het gebied van ICT. Dit heb ik gedaan door gewoon te doen en uit te proberen. Ik zal niet zeggen dat ik alles al beheers en ik vind dat ik mij moet blijven ontwikkelen. De maatschappij zal blijven veranderen en ik moet dan zelf het initiatief nemen om met deze ontwikkeling mee te gaan. 
 
Als ik kijk naar de theorie van Rogers dan ben ik ook opgeschoven. Eerst zat ik bij de late majority. Ik was vooral een af wachter en nu zit ik bij de early adopters.  Ik heb geleerd om dingen uit te proberen en durf ook risico’s te nemen. Het maakt niet uit of het wel of niet lukt maar ik ben wel een ervaring rijker. Ik ben ook in staat om leerkrachten over te halen om mee te doen. Voor mijn onderzoek ben ik aan de slag gegaan met drie tools. Een van de tools heb ik de leerkrachten van de onderbouw aanbevolen om te gebruiken en dat was Prowise. Ik  heb ze overgehaald om met Prowise aan de slag gegaan en ze zijn er vol nthousiasme mee aan de slag gegaan. Dit wil ik graag koppelen aan ondernemingszin. 

Ik heb zelf ook HetBoekTweePuntNul aangeschaft omdat er een
verzameling van tools in staan die in de klas gebruikt kunnen worden. In mijn  volgende stages en als ik mijn eigen klas heb, wil ik proberen om deze tools te gebruiken. Er worden allerlei tips gegeven en hier zal ik veel aan hebben. 
 
En de hoeden van de Bono ben ik ook niet vergeten. Het is goed om
een probleem of een casus vanuit de verschillende hoeden te bekijken en niet  alleen om de zwarte hoed op te hebben. Tijdens de minor heb ik ook de blauwe hoed opgedaan, terwijl ik geen type ben die voorzitter is en toch heb ik het gedaan. 

Het belangrijkste is, luister naar wat kinderen te zeggen hebben.
Kinderen weten namelijk wat ze willen leren. In mijn eerste jaar van de PABO  zeiden de leerkrachten sluit aan bij de leef- en belevingswereld van kinderen en dit werd meerdere keren herhaald.  Mijn vraag is dan: doen wij dit dan ook? Eigenlijk niet, want de methode moet af, de opdrachten uit het werkboek moeten af etc. Er wordt helemaal volgens de methode gewerkt maar het kan ook op een andere manier. Kinderen komen op school binnen en kunnen met een tablet werken en een smartphone besturen maar toch is “het verboden” op school.   Ik denk dat wij hierover moeten nadenken want kinderen leren ook van een tablet en/ of een smartphone. Zal ik diegene zijn die hier verandering in
brengt? Ik hoop het maar ik beschik nog niet over alle vaardigheden maar het
begin is er!!




Leave a Reply.


Kind, Leren en Media