by Hanane Dihi
 
Het T-PACK model is een afkorting van het concept Technological Pedagogical Content Knowledge.  Khoeler en Mishra zeggen dat leraren die ICT in zijn onderwijs wil integreren, deskundig moet zijn op drie gebieden. Het gaat om de volgende drie componenten: didactiek, vak inhoud en technologie.

Deze componenten moeten niet afzonderlijk gezien worden maar moeten op elkaar afgestemd zijn. Dus kennis en vaardigheden die docenten moeten verwerven om ICT in de lessen te integreren
( Maak kennis met T-PACK, 2010).

Khoeler en Mischa gebruiken het woord “technologie” maar hiermee bedoelen ze niet alleen ICT. Het gaat dan niet alleen om hulpmiddelen zoals een schoolbord en laptop maar het gaat ook om omgevingen waar technologie gebruikt wordt. Dus een elektronische leeromgeving en internet. Het gaat dan om traditionele media en moderne media.

Ik heb eerder al aangegeven dat het T-PACK model uit drie componenten bestaat. Ik ga ze nu kort toelichten. Met vakinhoud wordt bedoeld dat een leraar weet wat er moet worden onderwezen. En hoe dit onderwezen moet worden behoord tot de didactiek. Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen vakinhoudelijke- en didactische kennis. Vakinhoudelijke kennis zijn de centrale feiten, concepten, theorieën en procedures. Hoe kinderen leren, hoe leermiddelen ingezet kunnen worden, het evalueren, voorbereiden, uitvoeren en het klassenmanagement behoord tot de didactische kennis. Het is belangrijk dat een leerkracht een balans vind tussen deze drie componenten. De ene component is niet belangrijker  dan het andere component. Dit moet dus samen gezien worden en niet apart.

In de afbeelding hieronder zie je hoe de drie componenten: vakinhoud, didactiek en technologie samenkomen. In het midden komen deze componenten samen en dat is T-PACK. 
Ontwikkelen van TPACK

Garet e.a. (2001) noemen zes factoren die kunnen helpen bij het gebruiken van ICT. Leraren willen ICT wel gebruiken maar ze durven niet, ze voelen zich niet bekwaam, de school heeft gebrek aan materiaal of tijd etc. Allerlei redeneren waarom ICT weinig gebruikt wordt. Deze zes factoren die kunnen helpen bij het gebruiken van ICT.

1. Hoe meer tijd aan ondersteuning en scholing besteed wordt, hoe bete r het resultaat.

2. Hoe meer leraren bezig zijn met vraagstukken waar ze in de uitoefening hun vak mee te maken hebben, hoe hoger de opbrengst.

3. Samenwerking tussen leraren werkt beter dan individuele ondersteuning.

4. Ondersteuning moet gekoppeld worden aan een inhoudsdomein en de doelgroep.

5. Wat geleerd wordt, moet aansluiten bij de visie van de school en de leraren.
6. Voorbeeldmaterialen en “ good practices” werken zeer stimulerend.

Tijdens het bezoek aan kennisnet hebben wij een les gemaakt.  Eerst  kregen wij van Peter Wessel te horen wat het T-PACK model was. Daarna kregen we drie kaartjes: samenwerken, discussie en twitter en deze moesten wij gebruiken om een les te maken. De les gaat al volgt: de kinderen gaan in groepjes aan de slag met een stelling. Ze geven hun mening over de stelling en gaan dan de discussie met elkaar aan. Samen komen ze tot een standpunt. Hiervoor is het belangrijk om samen te werken en naar elkaar te luisteren. Het is belangrijk dat de leerkracht dit duidelijk maakt. Als alle groepjes klaar zijn gaan ze op twitter met de andere groepjes de discussie aan.

Ik begin de les met een aantal stellingen op het bord en dat ik vraag of ze er mee eens zijn of oneens. Hierbij laat ik ze zitten of staan en andere variant is het gebruiken van mentimeter. In het filmpje hieronder kun je zien hoe mentimeter werkt. 

Het enige nadeel is dat alle kinderen internet nodig hebben (smartphone, tablet etc.). Als de kinderen gestemd hebben dan kun je ingaan op de antwoorden en doorvragen waarom ze voor dat antwoord zijn gegaan. Het is ook belangrijk om aan te geven dat kinderen naar elkaar moeten luisteren en elkaar uit laten spreken. Dit is maar een korte introductie om de kinderen er in te laten komen. Daarna gaan de kinderen zelf aan de slag in de groepjes. De stelling schrijft je op het bord en zodat het voor iedereen zichtbaar is. De kinderen vertellen in het kort hun mening en daarna gaan ze met elkaar in discussie. Uiteindelijk komen ze tot een goed argument (eventueel ook meerdere) maar ze moeten het allemaal met elkaar eens zijn. Dus ze moeten elkaar overtuigen. Als afsluiting gaan de kinderen met de andere groepjes met elkaar in discussie op twitter. Bij twitter moeten ze hun argument kort maar krachtig beschrijven omdat er maar een bepaald aantal woorden gebruikt mag worden. Door twitter te gebruiken haal je sociale media in de klas.

Wat ook een leuk idee is om de kinderen eerst individueel te laten stemmen op mentimeter en op het eind weer te laten stemmen. Zo kun je zien of kinderen anders zijn gaan denken over de stelling.

Als ik kijk naar de cirkel van de 21st Century skills dan zie ik het samenwerken terug. Ook ICT geletterdheid komt terug. Kinderen gaan aan het werk met twitter en mentimeter.

Door het T-PACK model te gebruiken ben je bewuster bezig met de drie componenten en de samenhang hier tussen. Het T-PACK model zet je aan het denken over welke keuzes je maakt en of dit wel een meerwaarde heeft of niet. Ik heb nu zelf het T-PACK model gebruikt en ik vond het niet moeilijk om te gebruiken. Het is in het begin wel even nadenken over hoe je gaat beginnen en ik denk ook dat het een meerwaarde is voor het onderwijs.

Literatuur
*Kramer, B. (2013). PowerPoint T-PACK. Tilburg: Fontys PABO
*http://www.kennisnet.nl/themas/21st-century-skills/
* Voogt, J., Fisser, P., & Tondeur, J. (2010). Maak kennis met TPACK. Zoetermeer: Kennisnet.
* Wessels, P. (2013). Bezoek aan Kennisnet. Zoetermeer: Kennisnet
* http://www.youtube.com/watch?v=YQDm7dJLU_s




Leave a Reply.


Kind, Leren en Media